آش شولی
این آش یکی از محبوبترین و معروفترین آشهای یزد است که طبخی نسبتا آسان و طعمی لذیذ دارد. برای تهیه این آش از سبزیهای چون اسفناج، شوید، تره، شنبلیله، و جعفری، چغندر، پیاز، نعنا، عدس، روغن، نمک و ادویه (زردچوبه) استفاده میشود. چاشنی این غذا سرکه بوده که گاها به جای آن از رب انار نیز استفاده میکنند.
مواد لازم
اُماج یک پیمانه
چغندر دو عدد
پیاز دو عدد
لپه خیسانده نیم پیمانه
عدس یک پیمانه
سبزی (تره، جعفری، برگ چغندر یا اسفناج) نیم کیلو
سرکه نیم پیمانه
زردچوبه دو قاشق چایخوری
روغن به مقدار لازم
نعنا داغ، نمک و فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه
مرحله اول
برای تهیه این آش به مقداری اُماج نیاز دارید. اگر میخواهید اُماج را به شیوه یزدیها آماده کنید، باید مقداری آرد را در الک پهن کنید و سپس با دست خیس روی آردها آب بپاشید و بعد از چند لحظه آرد را الک کنید. اُماجها (گلولههای آرد) را کمی در آفتاب یا فرد گرم (اما خاموش) قرار دهید تا خود را بگیرند.
مرحله دوم
حالا که اماجهایتان آماده شده، سه- چهار قاشق روغن را در یک قابلمه بزرگ روی آتش ملایم داغ کنید و پیاز ساطوری را در آن تفت دهید تا سرخ شود. سپس یک چهارم چغندر را نگینی خرد کنید و با زردچوبه روی پیاز داغ بریزید و چند دقیقه بچرخانید.
در همین مرحله لپه و عدس را با ۱۲ پیمانه آب و کمی نمک در همان قابلمه بریزید و منتظر جوش آمدن آب بمانید. سپس آتش را کم کنید، در قابلمه را ببندید و حدود یک ساعت به حبوبات و چغندر برای پخت فرصت دهید.
حالا آتش را کمی تند کنید و اُماجها را آرام آرام در قابلمه بریزید و با قاشق چوبی هم بزنید تا به هم نچسبند.
مرحله دوم
سبزی ساطوری و باقی چغندر نگینی را در قابلمه بریزید و آتش را ملایم کنید تا با قابلمه در باز جوش بزنند. ۴۵ دقیقه بعد سرکه را اضافه کنید، نمک و فلفل را بپاشید و ۱۵ دقیقه به پخت ادامه دهید.
مرحله سوم
آش شولی را با نعناعداغ تزیین کنید و وقت سرو کردن آن، سرکه را هم سر سفره بیاورید. برای طعمدار کردن شولی یزدی به جای سرکه از ربانار هم میتوانید استفاده کنید.
برای تهیه آش شولی با شلغم، از همین روش استفاده کنید، اما به جای چغندر، شلغم نگینی خرد شده را در آش بریزید. البته شلغم زودپزتر از چغندر است و به نیم ساعت کمتر برای خوب پختن نیاز دارد.
برای اطلاعات بیشتر به پیج زیر سر بزنید.